Friday, 25 August 2017

9:53 am

FACE MASK GIVEAWAY by Asyiqin89

Assalammualakum dan Salam Sejahtera..

Terima kasih owner blog yang sudi jengah blog newbie nie...dan invite untuk join GA yang MUDAH dan SIMPLE...ok..sepa yang tak nak hadiah kan..? hehehee..

Jom join GA by Ashiqin...ada seminggu lagi sebelum GA berakhir... :)


SYARAT YANG LAGI MUDAH DAN SENANG JE (:

1. Follow Blog ini
2. Follow instagram INI
3. Like FB Page INI
4. Buat satu entry ' FACE MASK GIVEAWAY by Asyiqin89',  paste banner dan backlink ke entri ini.
5. Pilih nak Mask yang mana satu
6. Kalau rajin like la iklan tu sikit. hehe ^_^
7. Letak link entry penyertaan dalam komen box bawah ni.

Pemenang akan dipilih menggunakan random.org
TARIKH TUTUP : 5 SEPTEMBER 2017


HADIAH

Ada 3 orang bertuah yang akan dapat Face Mask ni. Eh bukan Fask Mask je tau, dapat sekali Eye Mask. Nah pilih nak yang mana satu :



Hadiah 1:
Ferment Water Resilient Hydrating Mask 
+
Bye bye 'Panda Eyes'



Hadiah 2:
Seed Water Daily Care Mask

+
Bye bye 'Stressful Eyes'




Hadiah 3:
Beaute Blizz Aloe Vera Leaf Water Refreshning Facial Mask
+
Bye Bye 'Tired Eyes'



P/S: Selain pemenang bertuah yang dapat Mask, semua blog yang join GA ni akan dimasukkan sebagai bloglist  jugak (:


... wish me luck ... Aminn ...



Monday, 21 August 2017

2:24 pm

Merdeka Giveaway By penselduabee.blogspot.com


Assalammualaikum w.b.t..

Salam Isnin..Hari pertama bagi minggu ketiga bulan Ogos 2017.. Tq owner GA yang sudi ajak saya join GA yang akan berakhir 31 Ogos 2017..hihihiii...10 hari lagi sebelum GA berakhir..Jom la kita pakat2 join, mana tahu rezeki kita kottt..:) Aminnn..


Bak kata Penselduabee..GA nie bersempena bulan kemerdekaan dan untuk merapatkan ikatan sesama rakan blogger..terutama pada newbie blogger macam saya nie yerr...hihii..

Jangan tunggu lagi..jom klik link nie! 


Syarat untuk menyertai GA ini sangatlah MUDAH iaitu:

1. Follow blog penselduabee & blog tarot the fool
2. Add to Circle G+RadhiaRazali 
3. Click iklan Nuffnang & Lazada saya.
4. Like FB page penselduabee
5. Follow Instagram Radhia87 
6. Follow twitter RadhiaHaafiza 
7. Komen mana-mana dua entri di blog penselduabee. Kalau lebih, lagi bagus. Top komentatorkan juga akan dapat hadiah. Bilangan komen dikira dari tempoh 1/8/17- 31/8/17. Komen tinggalkan link di entri ini tidak dikira.
8. Buat entry bertajuk "Merdeka Giveaway By penselduabee.blogspot.com", paste banner di atas di dalam ruangan entri (backlink sekali).
9. Publish entry tersebut
10. Tinggalkan URL entry korang ke dalam ruangan/kotak komen post ini.
11. Share/ping entry "Merdeka Giveaway By penselduabee.blogspot.com"  dari blog saya ini di facebook.
12. Jika menang, alamat pengeposan hadiah harus di dalam Malaysia sahaja.

Tak complicated kan syarat-syaratnya. Tak ambil masa lama pun untuk follow semua syarat.hehe..
Giveaway ini akan berlangsung dari 1 August- 31 August 2017
Senarai Hadiah :-

a) Top Referal
1 x RM10

b) Top komentator
1 x RM10

c) 3 Pemenang
1 x 2017 New Korean Tide Multi-Purpose Backpack 
1 x Stainless Steel Insulated Double Wall Travel Coffee Mug
1 x  notebook, keychain & fridge magnet

*gambar hadiah kena tengok dalam BLOG PENSELDUABEE sebab nak bagi anda tertanya-tanya..surprise kunukk.. :)

d) 5 pemenang
Bloglist

Dengan ini, mari lah kita beramai-ramai join dan support each other...chaiyok semua dan wish me luck :)

Saturday, 19 August 2017

12:46 pm

TIPS LANGSAI CEPAT HUTANG RUMAH by Ieza Yusuf

Assalammualaikum w.b.t

Pagi nie nak share tentang Tips Langsai Cepat Hutang Rumah dari FB Live Ieza Yusuf...

Ilmu ni sangat berguna terutama yang menggunakan loan bank untuk membeli rumah. Macam saya yang guna loan government untuk beli rumah memang tak der la jawabnya nak langsai hutang rumah cepatt..hohohoo...





1. Pastikan jenis pembiayaan rumah yang kita pilih itu betul. Ada 3 jenis pembiayaan yang ditawarkan oleh bank iaitu TERM (dielakkan), Semi Flexi dan Full Flexi. Pemilihan pembiayaan yang betul akan bantu kita menyelesaikan hutang rumah dengan cepat.


2. Pastikan effective rate (interest) bank rendah. Kita sangat digalakkan untuk memohon dengan 3 buah bank untuk dapatkan interest bank yang terbaik. Even beza interest sebanyak 0.2% jugak sangat besar iaitu anggaran dalam RM21,000 (jika pembiayaan loan rumah RM500,000)

3. Pastikan caj interest mengikut daily rate dan jangan monthly rate.

4. Pastikan tempoh pembiayaan paling panjang untuk jaga DSR. Maksimum loan rumah adalah sehingga 35 tahun.

5. Bayar secara mingguan. Jika sebelum ini pembiayaan secara bulanan, tukar secara mingguan. Contohnya, bayaran bulanan rm2,500 dibahagi kepada 4 iaitu RM500 seminggu.

6. Keluarkan akaun 2 KWSP setiap tahun untuk bayar loan hartanah. Anggaran dalam 9-10 tahun dah habis bayar hutang rumah.

7. Topup bayaran ansuran pembiayaan perumahan setiap bulanan. Contohnya tambahan bayaran RM200 sebulan.

8. Guna separuh bonus untuk bayar ansuran bulanan.

9. redraw facility - advance payment yang kita telah bayar setiap bulan / tahun, dan extra payment tersebut boleh dikeluarkan balik jika nak pakai duit. Anggaran dalam RM100,000.

Hurrrmmm..bagus tak tips yang cikgu ieza kongsikan? So, sesapa nak loan rumah dengan bank ataupun masih lagi tengah bayar loan rumah, boleh praktikkan tips ini. Yang paling penting, kena disiplinkan diri dan jika tidak ada extra, kena cari side income la..aset kena ada awak, sampai bila kena menyimpan. 




Thursday, 17 August 2017

3:36 pm

JANGAN AMBIL MUDAH PENJAGAAN KUKU

Assalammualaikum w.b.t..

Salam Khamis...

Membelek HMetro Online tetiba tertarik dengan artikel yang ditulis oleh Intan Mas Ayu Shahimi pada 17.08.2017. Bila baca artikel nie baru la tahu kepentingan menjaga dan merias kuku...huhuu...nasib baik jugak la saya sendiri, walaupun tidak rias kuku tapi masih ambil berat jari tangan dan kaki..hihii..bukan nak puji tapi kenyataannya disitu...aisehhh..


Berikut adalah panduan yang sangat mudah untuk menjaga kuku;

1. Diet sihat dengan mengamalkan makanan berkhasiat spt timun, bawang putih, kekacang, bawang besar, telur, beras perang, asparagus, hati, ikan salmon, tuna, anggur dan epal.

2. Hindari tabiat mengigit kuku kerana merosakkan bentuk kuku, dan boleh menyebabkan jangkitan.

3. Jangan mencungkil objek keras menggunakan kuku terutama kuku yang panjang. Ini menyebabkan kuku bercalar, serpih dan patah. 

4. Mengamalkan pengambilan Vitamin A, B, C, D dan E kerana ia baik untuk kuku. 

5. Memakai losyen pelembap setiap hari dan gunakan setiap kali selepas mencuci tangan. 

6. Pengambilan kalsium dan zink dapat membantu pertumbuhan kuku dan menjadikannya lebih kuat dan sihat. Elakkan pengambilan alkohol secara berlebihan kerana ia boleh merosakkan dan mengeringkan kuku. 

7. Pilih peralatan seperti pengetip dan gunting yang tajam untuk mendapatkan bentuk kuku yang lebih kemas. Amalkan memotong kuku selepas mandi atau merendamnya seketika dalam air suam. Jangan koyak lebihan kuku kerana ia mungkin mencederakan anda! 

8. Jadikan rutin merias kuku sekurang-kurangnya sebulan sekali iaitu memadai dengan membersihkan kutikel lembut yang menutupi bentuk kuku dan memperkemas bahagian tepi supaya indah dipandang. 


Selain itu, perlu diketahui bahawa terdapat jenis kuku yang rosak seperti;

1. Kuku kekuningan ialah disebabkan jangkitan fungus. Dalam sesetengah kes, kuku kuning disebabkan masalah kesihatan serius seperti penyakit berkaitan kelenjar tiroid yang teruk atau psoriasis.

2. Kuku kebiruan menunjukkan tubuh tidak mendapat oksigen yang cukup. Ia boleh berlaku disebabkan jangkitan paru-paru atau pneumonia. Rujuk doktor untuk lebih kepastian. 

3. Kuku berkedut atau seakan berombak selalu dikaitkan dengan tanda awal psoriasis atau radang sendi. 

4. Kuku retak atau merekah berkait dengan masalah tiroid. Kombinasi kuku merekah dan kekuningan menunjukkan terdapatnya jangkitan kuman. 

5. Garis hitam bawah kuku mungkin disebabkan oleh melanoma iaitu sejenis kanser kulit berbahaya. 


Sekian, selamat membaca dan jagalah kuku anda :)

Wednesday, 16 August 2017

8:02 pm

Giveaway Merdeka by Kisahsidairy.com

Tuesday, 15 August 2017

12:17 pm

KK OHH KK..BANJIR KILAT DI KK...

Assalammualaikum w.b.t

14 OGOS 2017 (Isnin) di Kota Kinabalu, Sabah telah berlaku hujan lebat dan seterusnya banjir kilat diluar jangkaan. Memang sejak dua menjak nie hujan lebat pada sebelah petang tetapi apa yang berlaku semalam memang tidak sangka..naik sungai naik mendadak dan menbanjiri kawasan KK. Hujan lebat kemarin juga sangat deras dan lain daripada biasa..Allahua'alam..(perasaan atau memang fakta).. 

Pengalaman pertama saya tengok sekolah anak (SK Rampayan, Menggatal) dilanda banjir sampai paras lutut juga sangat mendebarkan, ia juga jadi pengalaman pertama kali meredah jalan raya yang dinaiki air untuk masuk ke sekolah tue. Takut-takut la kereta tersangkut dan enjin mati. Women driver nie faham-faham ajer la ya.. Dalam hati, Allah sahaja yang tahu...

Bila sampai di sekolah anak, kebanyakan murid sudah balik ke rumah masing-masing kerana kebanyakannya berasal di Kg Rampayan. Bagi kami yang bukan berasal dari sana, info sekolah kena banjir lambat sampai, mungkin sebab cikgu sibuk alihkan barang-barang sekolah..huhuu..yang penting anak selamat kan..

Sepanjang jalan balik ke rumah, kereta orang Kg. Rampayan terpaksa 'parking' di jalan raya besar kerana kebanyakan rumah dinaiki air (ada anak sungai di kawasan tersebut).. Nasib baik la sepanjang balik ke rumah, jalan belum dinaiki air kerana kebiasaannya jalan memang akan banjir dan hanya satu laluan sahaja kereta boleh lalu.

Rakan sepejabat, adik-adik yang tinggal kawasan Putatan / Penampang pun 'update' kawasan rumah mereka yang dilanda banjir.. Syukur Alhamdulillah, air surut jugak subuh tadi..lega rasanya..cuma harap-harap la petang nie tidak hujan lebat macam semalam, takut banjir lagi...

Ya Allah, semoga semua kawan2 dan famili semua dilindungi oleh-Nya dan tiada rumah yang dilanda banjir...Aminnn...

Sebanyak 5 buah sekolah sekitar Kota Kinabalu yang dilanda banjir ialah SK Darau (seperti dalam gambar), SK Rampayan (sekolah anak), SK Gudon, SK Kitubo dan SMK Tun Fuad Stephen. Sekolah sekitar Penampang, SK Sugud, dan sekitar Tuaran, SK Laputong, SK Rungus dan SJKC Chung Hwa Tenghilan.


Sumber Hmetro Online

SERAMAI 22 murid Sekolah Kebangsaan (SK) Darau di Kota Kinabalu terkandas lebih tiga jam selepas kawasan sekolah mereka dilanda banjir kilat, petang tadi.
Mereka hanya dapat pulang kira-kira 9 malam tadi.
Pengarah Pendidikan Sabah, Datuk Maimunah Suhaibul berkata, semua murid terbabit tidak dapat keluar dari kawasan sekolah selepas sesi persekolahan tamat 5.30 petang.
"Bantuan makanan diberikan oleh kantin sekolah dan ada guru bersama mereka.
"Semua murid dibawa ke tingkat satu bangunan sekolah sementara menunggu banjir surut.
"Pada 9 malam, mereka diambil oleh ibu bapa masing-masing," katanya ketika dihubungi.
Maimunah berkata, sembilan sekolah di Sabah dilanda banjir setakat 9 malam tadi iaitu lima di Kota Kinabalu, tiga di Tuaran dan satu di Penampang.
Sementara itu, Guru Besar SK Darau, Abdul Saipuddin berkata, murid yang terkandas ialah murid tahun satu hingga tiga.


Sedih pulak tengok murid yang terkandas dalam banjir, mudah2an bencana alam seperti ini tidak meragut nyawa dan semoga kita semua dilindungi oleh-Nya. 

Aminnn...

Monday, 14 August 2017

1:29 pm

Giveaway by LZ


Assalammualaikum w.b.t..

Give Away by LAdy in Red Planner sangat menarik..sebab apa? Hadiah nya best-best tau!! Harap2 la newbie blogger macam saya nie ter'sangkut di antara yang bertuah...aminnn...

Pendapat ikhlas dari hati dan sanubari masa tengok blog LZ, saya suka sebab color blog putih dan berseri, nampak sangat kemas dan padat, lagi best kalau letak 'message box' supaya bole blogwalking...

Aiseehhmennn..harap2 pendapat newbie blogger macam saya diterima pakai..hehehe...sebab saya pun masih tengah belajar lagi nie..hihiii...

Jomm join GA nie yang start 14hb hingga 31 Ogos 2017...fuhhh!! 


Syarat penyertaan pun sangat mudah tau!! ok, jommmm .... 

1. Follow blog ini, Lady in Red Planner,
2. *Follow Instagram : @ladyinredplanner,
3.* Like Facebook Page : ladyinredplanner,
4. Copy banner di atas dan buat satu entri bertajuk : "Giveaway by LZ" dan backlink dengan entri ini.
5. Berikan pendapat ikhlas anda mengenai blog Lady in Red Planner minimum sebaris ayat.
6. Publish entri anda dan letak link entri tersebut di ruangan komen entri ini. Jangan lupa nyatakan nama IG atau Facebook anda.


Good luck and all the best semua :)
8:31 am

Give Away Topup by Makbapakkauhijau

Assalammualaikum w.b.t..

Salam Isnin buat rakan blogger sekalian..hari bekerja untuk kita yang bekerja, dan buat suri rumah tangga juga bekerja sebab kena buat kerja-kerja rumah...kannnn?? 

Hari isnin nie nak join GA "Topup GA by Makbapakkauhijau"...jenggg...jenggg..jenggg...



Syarat2 mudah saja...semudah A B C... :)

1. Follow blog makbapakkauhijau
2. Follow ig :
3. Buat satu entry bertajuk 'Give Away Topup by Makbapakkauhijaudan link kan ke sini
4. Tinggalkan komen di bawah serta link di blog awak
5. Pemenang akan dipilih jika memenuhi syarat
6. Give Away start 10/8/2017 - 20/8/2017

Saturday, 12 August 2017

3:31 pm

Planner Giveaway by Eeca Shyaa


As-Salam...

Mengintai Blog-blog...tupppp tupppp terintai pulak Planner Handmade yang cantik nie..unik pulak tu...sekali imbas terus tertarik hati dan sanubari tau!! So, doakan la saya menang Planner nie yerrr...hehehe...InsyaAllah..aminnnn

Planner GiveAway by Eeca Shyaa bermula pada 05.08.2017 hingga 31.08.2017.

Apa tunggu lagi.....jommmm...joinnnn.... :)




" So yeah, jom follow syarat-syarat untuk join Planner Giveaway By Eeca Shyaa ni. 

1. Follow blog Eeca Shyaa
2. Follow Instagram Eeca Shyaa
3. Follow Facebook page Xechalogy.
4. Komen mana-mana dua entri yang ada dalam blog ini.
5. Copy banner dan buat satu entri bertajuk "Planner Giveaway by Eeca Shyaa".(please backlink)
6. Publish entri anda dan tinggalkan link pada ruangan komen disini.

Semua syarat wajib dibuat. Mudah jak kan? Tak buat pening kepala pun. Hehe. Giveaway ini akan berlangsung dari 05/08/2017 hingga 31/08/2017. Pemenang hanya seorang sahaja dan akan dipilih melalui Random.org. Result akan diumum pada minggu pertama bulan September jika tidak ada apa-apa halangan. Giveaway ini hanya valid untuk yang tinggal di Malaysia sahaja. "


Wish me luck :)
2:25 pm

Giveaway Ogos 2017 by www.aerillhassan.com





Assalamualaikum dan salam sejahtera


Giveaway Ogos 2017 by www.aerillhassan.com bermula pada jam 12.00 malam 10 Ogos 2017 sehingga 11.59 malam 30 Ogos 2017. Menawarkan pelbagai hadiah yang lumayan dan menarik untuk dimenangi oleh para peserta.
Semua blogger dijemput untuk menyertai giveaway ini.

Syarat - syarat :-
  • Follow Blog Sponsor 

  • Like Fanpage 

  • Add To Circle Sponsor 
  • Follow Instagram Sponsor  

  • Follow Twitter Sponsor 
  • Buat entri bertajuk Giveaway Ogos 2017 by www.aerillhassan.com 
  • Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan publish entri. 
  • Hantar URL entri anda ke dalam ruangan komen SINI



17 pemenang bertuah akan dipilih dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 
 1 September 2017


Sekian , terima kasih




9:24 am

Instant Shawl Giveaway by Mamapipie

As-Salam...Hujung minggu nie kita mulakan aktiviti join semua GA dan Contest yang hadoooo...hehehe...ko hado??

Next, GA Mama Pipie pulak yerr...al-maklum lah blogger baru nak menambah kenalan..hihiii...peace!!


Syarat-syaratnya mudah ajerrr...

↓↓↓↓

Ok, berikut adalah syarat2 nye ye (UPDATE terbaru! refer di bawah):
1. Add Blog MamaPipie  Dalam bloglist korang (WAJIB)
2. Follow Instagram MamaPipie  atau follow blog mamapipie (SALAH SATU)
3. Follow GooglePlus MamaPipie   (WAJIB).
4. Buat satu entry Dan tepekkan gambar belon comey kat atas Tu Dan link kepada entry ni
5. Selepas siap semuanya tinggalkan komen di post ini.



Dan hadiahnya pulak dah UPDATE, 5 Shawl untuk yang bertuah...




Wish me luck :)

Friday, 11 August 2017

6:12 pm

TENGKUBUTANG 6 MILLION PAGEVIEW GIVEAWAY

As-Salam semua!! Kali nie nak join giveaway by Tengkubutang pulak yaa... :)


Amboiii nampak semua giveaway dan contest, semua pun nak join yerrr...hehehee...saya budak baru belajar so, saya berniat untuk menambah kenalan dalam dunia Blogger nie. Sesapa yang sudi follow tu, TERIMA KASIH DAUN KELADI, semoga Allah sahaja mampu membalasnya..dan i will FOLLOW u back..don't worry ok?!

Giveaway nie dari TENGKUBUTANG.COM sempena 6M pageview. Tahniah Mr.Tengkubutang :) Doakan semoga hajat tercapai!! :) Aminn..



http://www.tengkubutang.com/2017/08/tengkubutang-6-million-pageview-giveaway.html

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Lengkapkan 3 Syarat dibawah :

1.) Buat entri bertajuk "TENGKUBUTANG 6 MILLION PAGEVIEW GIVEAWAY" . 

2.) TEMPEK BANNER atas ni ke entri korang, jangan lupa letak backlink ke entri GA teman ni yea.. dan Publish entri. jangan lupa Tinggalkan URL entri korang ke dalam ruangan komen dibawah ni.. 

3.) FOLLOW / LIKE / ADD /  KOMEN semua link dibawah ni ye! terima kasih semua.. 


TOLONG JUJUR YEA!



Follow Blog
❤ Tengkubutang
❤ Fara Hanim
❤ Syamimi Saad
❤ Raden Galoh
❤ Nurul Syahirah
❤ Nor Afdilah Lias


Follow Instagram
❤ rika_jue 
❤ ohh_fara
❤ cikza_com
❤ afdilah17


Add / Follow Facebook 


LIKE FB Page
❤ Cik Sepet


Follow Twitter


Good Luck Semua and wish me luck too :) Aminnnn ... 

About Me

Call me SITI. I'm mixed blood of Sarawakian & Sabahan & Brunei. I'm a wife & mom of 3 kiddos. Gov. servant since 2007. Diploma Holder of D.Public Administration. E-Pjj Student of Bach. of Science Administration UITM KK. Independent Beauty Consultant of Mary Kay since Dec. 2016. I love travel and food lover (love to try new foods). Blogger since 2010 but recently actives. Consultation MK for FREE / Review food @ product @ place (except skincares) / Ads / Collaboration :- aztieysha.sni@gmail.com

MyLovely Followers